Kruidentuin

De Kruidentuin

Onze biologische kruidentuin bevind zich in de Wethouder Lommenstraat 64, 5913 RR Venlo, ons huisadres. Tevens hebben we dichtbij huis een mooi stuk kruidentuin bij "Op het Veldje", een prachtige buurttuin. In beide tuinen zijn vele (geneeskrachtige) kruiden te vinden, zoals hieronder beschreven.

INDELING: ​​​​​
Geneeskrachtige kruiden: 1. Spijsvertering, maag, darmen, nieren, gal, lever, urinewegen, zoals Grote engelwortel, Agrimonie, Brons venkelkruid en vele anderen., maar ook kruiden om 2. Luchtwegklachten als keelpijn en zelfs keelontsteking hoest, of slijm mee te behandelen, zoals: Hyssop, Echte Heemst, Tijm, Salie, Griekse alant, en de Agestache, de anijs-dropplant. Verder zijn er de categorieën 3. Hormonaal/zenuwstelsel: zoals anti-migrainekruid (Moederkruid), Lavendel, Hartgespan, Valeriaan en kruiden voor 4. Spieren/gewrichten en bindweefsel: bijv. de Jeneverbes. Last but nog least: een vak geneeskrachtige kruiden voor de 5. Huid, bijvoorbeeld Smeerwortel, Calendula (de Goudsbloem), Groot Kaasjeskruid, Hemelsleutel

"Thee"(infusie)kruiden, zoals de heerlijke Citroenverbena, muntsoorten waaronder Zwitserse munt en After eight (chocolade) munt, Brons Venkelkruid, Anijs-dropplant, Echte salie, Citroenmelisse, en zijn er vakken voor Keukenkruiden, zoals het heerlijke Bonenkruid dat een betere vertering van bonensoorten bewerkstelligt, Maggiplant, Kervel, Rozemarijn, Chinese bieslook, Oregano, Bergsteentijm (zó lekker!), Dragon, Dille, Koriander, Komkommerkruid en ook Goudsbloem, decoratief in je salades.

Ook hebben wij een mooi stuk ingedeeld voor eetbare bloemen, zoals Calendula, Sleutelbloem, Daglelie, Korenbloem, Driekleurig viooltje, Stokrozen, de heerlijk ruikende Apothekers- en Eglantierroos, Lavendel, Teunisbloem. Agestache, en natuurlijk Bergamot, de Monarda Didymaplant. zó'n mooie en tevens aromatische bloem, lekker als thee met een smaak identiek aan de Citrus Bergamia, de Bergamotboom, die in de Earl Greythee zit.

De Veelzijdige Lavendel!  "Op het Veldje"dicht bij huis hebben we een mooi aantal lavendelplanten staan.
Haar toepassingen zijn legio: De essentiële lavendelolie kan in de workshops worden gebruikt bij o.a. Het maken van bijvoorbeeld een bodylotion, dagcrème, goudsbloemzalf of heerlijke voetenbalsem alsmede mogelijk voor het maken van een eigen parfum!;  Lavendel is helend voor de huid: een heus EHBOmiddel, ideaal als ontsmettingsmiddel bijv. op de camping als zoon of dochterlief de knietjes geschaafd heeft; of door een insect is gestoken of als je door de zon bent verbrand!; 1-2 druppeltjes olie op je kussen kan al gauw rust geven en helpen om de slaap te vatten, is ondersteunend bij onrust, migraine, nerveuze hartkloppingen en depressie. Ook gebruik ik 'n vleugje Lavendelbloemen in een theecompositie, en verder maak ik lekkere pruimen/lavendeljam en lavendelkoekjes. 

Nieuwsgierig geworden? U kunt een afspraak maken om de kruidentuin te bezichtigen via 06-40603491 tussen begin mei en half november, behoudens vakantie (deze wordt op deze site vermeld onder "contact".)  

DANKWOORD  Mijn hartelijke dank aan mijn partner Ben die altijd voor mij klaarstaat om te helpen (hij vind 't zelf ook heel fijn om buiten bezig te zijn). Verder dank ik al diegenen die op een of andere manier hebben meegeholpen mijn Kruidenriëk te verwezenlijken!