Kruidentuin

De Kruidentuin

Onze biologische kruidentuin bevind zich aan de entree van Beleef/Zorgboerderij de Wielewaal, Leutherweg 218, Venlo. Hier zijn vele geneeskrachtige kruiden te vinden, zoals hieronder beschreven.

INDELING: ​​​​​
Geneeskrachtige kruiden: 1. huidkruiden, bijvoorbeeld Smeerwortel, Calendula (de Goudsbloem), Groot Kaasjeskruid, Hemelsleutel, maar ook kruiden om 2. luchtwegklachten als keelpijn en zelfs keelontsteking hoest, of slijm mee te behandelen, zoals: Hyssop, Echte Heemst, Tijm, Salie, Griekse alant, en de Agestache, de anijs-dropplant. Verder zijn er nog de categorieën 3. hormonaal/zenuwstelsel: zoals anti-migrainekruid (Moederkruid), Lavendel, Hartgespan, Valeriaan en kruiden voor spieren/gewrichten en bindweefsel: bijv. de Jeneverbes. Last but nog least: een vak geneeskrachtige kruiden voor de 4. spijsvertering, maag, darmen, nieren, gal, lever, urinewegen, zoals Grote engelwortel, Agrimonie, Brons venkelkruid en vele anderen.

"Thee"(infusie)kruiden, zoals de overheerlijke Citroenverbena, 7 muntsoorten waaronder Zwitserse munt en After eight (chocolade) munt, Brons Venkelkruid, Anijs-dropplant, Echte salie, Citroenmelisse, en zijn er vakken voor Keukenkruiden, zoals het heerlijke Bonenkruid dat een betere vertering van bonensoorten mogelijk maakt, Maggiplant, Kervel, Rozemarijn, Chinese bieslook, Oregano, Bergsteentijm, Dragon, Dille, Koriander, Komkommerkruid en ook Goudsbloem, decoratief in je salades.

Ook hebben wij een mooi stuk ingedeeld voor eetbare bloemen, zoals Calendula, Sleutelbloem, Daglelie, Korenbloem, Driekleurig viooltje, Stokrozen, de heerlijk ruikende Apothekers- en Eglantierroos, Lavendel, Teunisbloem. Agestache, en natuurlijk Bergamot, de Monarda Didymaplant. zó'n mooie en tevens aromatische bloem, lekker als thee met een smaak identiek aan de Citrus Bergamia, de Bergamotboom, die in de Earl Greythee zit.

De Veelzijdige Lavendel!
Haar toepassingen zijn legio: De essentiële lavendelolie wordt in de workshops gebruikt bij o.a. Het maken van bijvoorbeeld een bodylotion, goudsbloemzalf of heerlijke voetenbalsem alsmede mogelijk voor het maken van een eigen parfum!;  Lavendel is helend voor de huid: een heus EHBOmiddel, ideaal op de camping als zoon of dochterlief de knietjes geschaafd heeft of door een insect is gestoken of als je door de zon bent verbrand!; Een druppeltje olie op je kussen helpt je heerlijk inslapen, is ondersteunend bij onrust, migraine, nerveuze hartkloppingen en depressie'Ook gebruik ik 'n vleugje Lavendel in een theecompositie, en verder maak ik lekkere pruimen/lavendeljam en lavendelkoekjes. 

Nieuwsgierig geworden? Ik ben elke woensdag van 13.00-16.30 in de tuin aanwezig tussen begin mei en eind oktober, behoudens vakantie (wordt op deze site vermeld onder "contact".) U kunt gewoon komen, gezellig! En er is ook een terras waar u koffie en/of thee van o.a. 10 soorten kruiden uit de kruidentuin kunt bestellen. Het terras is open (lente t/m herfst) van maandag t/m vrijdag van 10.30-17.00 uur. 

Dankwoord:  Mijn hartelijke dank aan mijn partner Ben die altijd voor mij klaarstaat om te helpen (hij vind 't zelf ook heel fijn om buiten bezig te zijn). Verder bedankt aan al diegenen die hebben meegeholpen mijn Kruidenriëk te verwezenlijken!