Verder lezen

Verder lezen...

Er zijn wel 1500 wilde planten in Europa. Dit grote aantal wilde planten staat voor een fascinerende natuur en talloze gebruiksmogelijkheden, maar lang niet alle wilde planten hebben geneeskracht of zijn als keukenkruid of voor je thee te gebruiken. Er zijn ook vele giftige soorten. Kennis van elk afzonderlijk kruid is dan ook van groot belang alvorens ermee aan de slag te gaan, zeker als je kruiden op welke manier dan ook wilt innemen. Ik heb geleerd kruiden te determineren, dit is geen eenvoudig klusje. Het is dan ook zeer aanbevolen om geen kruiden uit de natuur te plukken en te gebruiken voor consumptie als je niet 100% zeker weet dat de plant eetbaar is. Ik nodig je daarom uit om eens naar Het Kruidenriek te komen. Het zijn geneeskrachtige soorten, keuken- en theekruiden en cosmetica- en parfumkruiden. Ik doe mijn best om je vragen te beantwoorden. 

Mijn doel?

Kruiden kweken en gebruiken, zowel in geneeskrachtige toepassingen, als culinair, als in cosmetica. Voor ons zelf maar ook voor geïnteresseerden. Ook wil ik graag tijdens een kruidenwandeling door de tuin en een workshop volwassenen en kinderen weer in contact brengen met hetgeen de natuur ons te bieden heeft. Ik merk dat mensen meer interesse krijgen in biologisch eten en natuurlijke geneeswijzen, dikwijls omdat reguliere medicamenten veel nare bijwerkingen vertonen. Hippocrates was de grondlegger van de hedendaagse geneeskunde en in vroeger tijden was men uitsluitend op de natuur aangewezen. Wist u dat mensen vroeger als ze ziek waren op de bast van de Schietwilg (Salix alba L.) kauwden, omdat de bast Salicylzuur bevat, het belangrijkste bestanddeel van de hedendaagse Aspirine, hetgeen ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen bezit? Of dat heden ten dage nog een bestanddeel uit de Atropo Belladonna (dodelijk giftig bij inname) wordt gebruikt bij oogonderzoek om de pupil te verwijden? Of dat uit het Vingerhoedskruid (Digitalis) tot voor kort een hartmedicijn werd gemaakt? En wist u dat de etherische olie van de Mediterrane Oregano (Origanum vulgare) een krachtige ontstekingsremmer is, die honderden ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels dood en die u heel goed op reis in een capsule of verdund in bijv. olijfolie) kunt innemen, vooral als u naar landen gaat waar de hygiène te wensen overlaat? U snapt het al: ik vind het erg leuk u hierover te vertellen! Dat is mijn passie!

De Veelzijdigheid van Lavendel

tot op heden destilleerden wij zelf onze lavendel. Het resultaat, de essentiële Lavendelolie mag er zijn!

BIJEN!!  

Een steeds belangrijker wordend onderwerp! Laten we allen ons steentje bijdragen en die invloed die we op een sterker wordend bijenras kunnen uitoefenen, ook daadwerkelijk in actie omzetten! Onder andere Lavendel en de Agestache (de heerlijke anijs-dropplant) zijn echte bijenplanten. Een biologische kruidentuin draagt bij aan een gezonde omgeving voor bijen! Ik wil deze leefomgeving dan ook beslist niet verpesten door pesticiden te gebruiken, maar mens en dier (bijen)vriendelijk te werk te gaan!! 

Verhuizing van de kruidentuin

De kruidentuin is verhuisd van De Wielewaal naar de Wethouder Lommenstraat 64, te Venlo.  Eerder zijn een aantal lavendelplanten en kruiden overgenomen door het Kazerneterrein in Blerick in het kader van het Venlose Cradle-to-Cradle project. De oude Romeinse weg (toegangsweg naar het kazerneterrein) is in ere hersteld en vol gezet met onze lavendel! Zo zijn alle planten mij achterna gekomen!!

Hoe het begon? 

Het hebben van groene vingers zit in mijn “van Beek” bloed. Mijn grootvader was bloembollenkweker in het westen des lands. Nog heden ten dage hebben zijn achterkleinkinderen bollenbedrijven. Telkens als mijn ouders ons meenamen naar Noordwijk, verheugde ik me op een verblijf tussen de bloeiende narcissen- en tulpenvelden en natuurlijk ook op de zee en strand en de uitgestrektheid van het vlakke landschap met z'n vele slootjes en bruggetjes. Ik was er niet weg te slaan. Mijn vader werkte geruime tijd als hovenier voor het ziekenhuis in Brunssum en zijn broer heeft een aanzienlijk deel van de prachtig aangelegde Botanische tuin in Kerkrade verwezenlijkt. De appel valt dus niet ver van de boom en toen ik na mijn werkzaam leven op kantoor iets las over een kruidenopleiding, was ik verkocht! Er is een wereld voor mij open gegaan....